Handlekurven er tom.
Studietilbud / Helse, ernæring og trening

Kosthold og samfunn

Kurset passer for deg som vil ha kunnskaper om ernæringsforskning, ernæringspolitikk, kostrådgivning og matens betydning i menneskers liv.  

10 stp Høyskole

Høyskolen Kristiania

Kurset/studiet er kvalifisert for støtte hos Lånekassen, og det er NOKUT-godkjent. Minstekravet hos Lånekassen er 15 studiepoeng per semester og fire mnd. studieperiode. Mer info her

Lånekassen NOKUT
  • Beskrivelse

    For å utarbeide kostråd og politikk som skal fremme en god helse og forebygge sykdommer hos befolkningen er det nødvendig med forskning på ernæring og kosthold. Gjennom dette kurset vil du få en innføring i ulike forskningsdesign som er vanlige innen ernæringsforskning, begreper innen epidemiologien, ulike kostholdsundersøkelser samt innsikt i norsk ernæringspolitikk.   

    Du vil lære om matinfeksjoner og matforgiftninger og få kjennskap til de vanligste mikroorganismene som kan gjøre oss syke i tillegg til kunnskap om hvordan mat bør behandles forsvarlig. Kurset vil også gi deg innsikt i fordeler og konsekvenser av bruk av ulike matvarer slik som genmodifisert mat, økologisk mat og mat med pre/probiotika.

    Forskjeller i kostholdet mellom ulike grupper i befolkningen er et stadig aktuelt tema. Studentene skal få kunnskaper om faktorer som påvirker kostholdet vårt og kunne se hvordan trender både nasjonalt og internasjonalt påvirker hva vi spiser.

    Kosthold og samfunn består av følgende tema:

    • Utviklingen i norsk kosthold 
    • Ernæringspolitikk 
    • Kostholdsundersøkelser 
    • Kostanamnese og kostveiledning 
    • Pre/probiotika 
    • Genmodifisert mat 
    • Økologisk mat 
    • Mattrygghet 
    • Matsosiologi og matkultur 
    • Spiseforstyrrelser 
    • Kosthold og sosiale ulikheter 
    • Arenaer for matrelatert folkehelsearbeid 

    Kosthold og helse er et kurs som inngår i årsenhet i ernæring og helse. Dersom du tar Fysiologi, Sykdomslære og/eller Grunnleggende ernæring samme semester som Kosthold og helse, må du bestå eksamen i det/de kursene før du får karakterutskriften din i Kosthold og helse.

    Emnebeskrivelse
    Se fullstendig versjon av emnebeskrivelsen her

Lukk
  • Læringsmål

    Kurset gir en innføring i ulike metoder innen kostholdsforskning, hovedpunktene i norsk ernæringspolitikk og utbredelse av kostholdsrelaterte sykdommer i befolkningen. Videre gis det en oversikt over råvarekunnskap for de ulike matvaregruppene i Norge; deres betydning som kilde for energi og næringsstoffer, potensielle helseeffekter og deres plass i norsk kosthold.

Lukk
  • Om høyskolen

    Høyskolen Kristiania

    Høyskolen Kristiania tilbyr blant annet kurs og studier innen helse, trening og ernæring. Både som stedbaserte studier og nettstudier. Vi har fokus på at du som student får en relevant og solid helsefaglig utdanning med en faglig tyngde, uansett hvilken studiemetode du velger.

Lukk
  • Gjennomføring

    Studieløpet ditt er basert på arbeid med pensum, videoforelesninger, veiledningstekster, øvingsoppgaver, innsending av obligatoriske oppgaver, samt gjennomføring av en skriftlig eksamen.

    Fagstoffet på kursets nettsider er ordnet i en bestemt rekkefølge, slik at du lett forstår hva du skal gjøre til enhver tid.

    Du har gjennom hele studieløpet tilgang til en personlig veileder som svarer på faglige spørsmål og som kommenterer innsendingsoppgavene dine.

    I tillegg har du mange muligheter til å samarbeide og kommunisere med dine medstudenter på kursets nettsider.

      infographic_timer Ca. 280 timer antatt tidsbruk
      infographic_maneder 18 måneder tilgang til læringsportal
      infographic_oppgaver 4 innsendinger gjennom kursets varighet
Lukk
  • Kursvalg


    • Kurs
      • Kurskode Kurs Lån Stp Pris a
        7046
        Kosthold og samfunn Kurset passer for deg som vil ha kunnskaper om ernæringsforskning, ernæringspolitikk, kostrådgivning og matens betydning i menneskers liv.   Les mer
        10 12.850,- Velg
Lukk
  • Inkludert i pris

    • Kurs i studieteknikk
    • Eksamensavgift
    • Tilgang til klasserom på nett
    • Veilederoppfølging
    • Retting av innsendingsoppgaver
    • Medlemskap i studentunionen ved Høyskolen Kristiania
Lukk
  • Finansiering

      Du kan betale med faktura, kort, avdrag, eller gjøre avtale med annen betaler. Du kan også søke om støtte fra Lånekassen dersom du bestiller kurs som til sammen blir 15 studiepoeng eller mer.

Lukk
  • Opptak

    Nødvendige forkunnskaper:

    Du må ha generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse. Det er en forutsetning for gjennomføring av dette emnet at du har dokumentert kunnskap tilsvarende Sykdomslære (7042) og Grunnleggende ernæring (7043).

    Kosthold og samfunn (7046) inngår i årsenheten Ernæring og helse. Hvis du velger å ta emnene Sykdomslære (7042) og Grunnleggende ernæring (7043) samme semester som Kosthold og samfunn (7046), må du ha bestått eksamen i Sykdomslære (7042) og Grunnleggende ernæring (7043) før du får karakterutskriften din i Ernæring og helse (7044).

    • icon Opptakskrav Du må ha generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse. Det er en forutsetning for gjennomføring av dette kurset at du har dokumentert kunnskap i fysiologi tilsvarende kurset FYS, i sykdomslære tilsvarende kurset SYK og i grunnleggende ernæring tilsvarende kurset ERN1
    • icon Søknadsfrist Hver dag, hele året
    • icon Dokumentasjonsfrist Du må sende inn dokumentasjon som bekrefter at du er kvalifisert for opptak i løpet av en måned
    • icon Oppstart Hver dag, hele året
Lukk
Lukk
  • Eksamen

    • icon Eksamensarrangører Klikk her
    • icon Eksamen varighet 3 døgn
    • Eksamensreglement Klikk her
    • icon Liste over eksamensdatoer Last ned PDF
    • icon Eksamen oppmeldingsfrist 1. april og 1. november
    • icon Eksamensform Hjemmeeksamen
Lukk
  • Veilederprofil

    image
    Hege Ulveland

    Med en master i klinisk ernæring og tidligere erfaring fra arbeid på sykehus og kursvirksomhet er Hege Ulveland veileder for ernæring. - Mulighetene er langt større når du har en utdannelse, sier hun. Les mer

Lukk