Portrett av Christina Mihaela Carare
Foto: Håvard Stiansen

– Det er ikke én eneste del av utdannelsen jeg ikke har fått bruk for i jobben som PT, sier Christina Mihaela Carare.

Hun var ferdig med utdanningen innen personlig trening hos Høyskolen Kristiania i 2017. Allerede første uken som nyutdannet fikk hun tre jobbtilbud, og takket ja til en stilling som personlig trener hos NR1 Fitness i Arendal. 

Å se hver enkelt kunde

Det beste med jobben er, ifølge Carare, å hjelpe andre mennesker til å finne mestring gjennom trening.

– Du må kunne legge til side hva du selv foretrekker av trenings- og kostholdregimer, og finne den beste løsningen for hver enkelt kunde. Jeg tror ikke på «one size fits all»-løsninger, fordi ingen er like, sier Carare.

Som PT må du kunne faget, ha evne til å bygge relasjoner og ha en genuin interesse i å hjelpe mennesker.

– Folk har både ulik motivasjon og mål for treningen. Å se mestringsfølelsen når de oppnår resultater og vite at man har bidratt til dette, er svært givende, forteller Christina Mihaela Carare.

Med kompetanse og erfaring i sekken blir hun bare bedre og bedre til å se hvilke løsninger som passer best for hver enkelt kunde. Carare spesialiserer seg på styrketrening med fokus på tekniske utførelser, men forteller at hun også stadig får mer bruk for kunnskap om ernæring og kosthold som hun lærte om på studiet.

– Utdanningen min innen coaching får jeg bruk for i hver eneste PT-time, legger hun til.

Lidenskapelig kompetent

Ønsket om å bli personlig trener meldte seg etter at Christina Mihaela Carare begynte med tennis og styrketrening for rundt fire år siden. Hun kjente da et sterkt behov for å spre treningsgleden hun opplevde videre.

Holdningene hennes får gjenklang hos Atle Arntzen, produktsjef for personlig trening hos SATS/Elixia. Når han ansetter PT-er har han klare tanker om hvilke kvaliteter som er viktige:

– Først og fremst ønsker jeg å ansette folk som virkelig mener alvor og har lidenskap for trening. Man må forstå hva som motiverer og hvorfor folk trener. Er du ikke flink med mennesker, vil du ikke lykkes, mener han.

Portrett av Atle Arntzen
Atle Arntzen, produktsjef for personlig trening hos SATS/ElixiaFoto: Øyvind Elvsborg, Dagens Næringsliv

Arntzen tilføyer at ettersom studiet består av 60 studiepoeng gir det studentene en solid kompetanse i faget personlig trening.

– Det er naturligvis også et kvalitetsstempel for arbeidsgivere, sier Arntzen.

Faglig tyngde

Å kunne tilbyd solid tyngde innen faget er også årsaken til at Høyskolen Kristiania i 2015 valgte å gå mot strømmen og gjøre utdannelsen mer omfattende enn normen på 30 studiepoeng.  

I 2016 rapporterte tjenesteleverandøren VIRKE om behov for økt kompetanse hos personlige trenere. Som følge av dette har SATS/Elixia valgt at de fra 2019 kun ansetter PT-er med utdannelse tilsvarende minst en årsenhet. Høyskolen Kristianias fokus på kvalitet i utdanningen er dermed i tråd med bransjens behov.

John-Magne-Kalhovde-1_kreditt.jpg
John Magne Kalvhovde, førstelektor ved institutt for helse ved Høyskolen Kristiania.Foto: Høyskolen Kristiania

– Tilbakemeldinger fra næringen har blant annet pekt på at manglende ferdigheter om relasjonsbygging er hovedårsaken til at man mister kunder. Derfor er hele 10 studiepoeng dedikert til dette temaet, forteller John Magne Kalvhovde, førstelektor ved institutt for helse ved Høyskolen Kristiania.
– Jeg mener det ikke er mulig å utvikle kompetente personlige trenere på så kort tid som standarden har vært tidligere, sier han.

Grunnen til at Carare valgte Høyskolen Kristiania, var nettopp at skolen hadde det mest omfattende studietilbudet innen personlig trening.

– Jeg tror ikke jeg hadde vært like trygg i rollen som PT, ei heller vært den PT-en jeg er i dag, uten å ha gjennomført et studium med slik faglig tyngde. Det var en svært omfattende utdanning. Det har jeg igjen for nå – i hverdagen som personlig trener.